Våtmarker & vattenvård vid Vombsjön
10
September
2024
Stort intresse för våtmarker och vattenvård kring Vombsjön
Den 10/9 arrangerade projekt Fokus Vombsjön ett event på temat Våtmarker och vattenvård kring Vombsjön och intresset var så stort att två bussar snabbt fylldes upp och en reservlista med över 30 namn skapades.
– Det är jättekul att så många intresserar sig för hur Vombsjön mår och vad vi gör för att förbättra dess ekologiska status. Vi har många intressenter kring sjön, dels markägare och kommuner, men även yrkes-och sportfiskare. Men sen är det ju även många som gillar att vara i naturen kring Vombsjön så sjön och marken kring sjön har även ett högt värde för rekreation, säger Christian Alsterberg, forskningsledare på Sydvatten och projektledare för Fokus Vombsjön.
Tette Alström, miljökonsult på Ekologigruppen, guidade de båda grupperna under dagen och på bussen fick deltagarna även information från Thomas Quist, ordförande i Kävlingeåns vattenråd och Eleni Rezaii Liakou ordförande i miljönämnden i Lunds kommun.
Våtmarker, översilsanläggning och meandrande åar
Bussresan startade vid Vombsjöns badplats och gick sedan runt sjön. Det första stoppet var vid gäddvåtmarker, en typ av våtmark med funktionen att stärka rovfiskbeståndet i sjön, vilket på sikt leder till ett klarare vatten. Såhär på hösten är dessa gäddvåtmarker torrlagda och betesdjur håller undan sly och för mycket växtlighet. När vårfloden kommer fylls våtmarkerna med precis så mycket vatten som gäddorna föredrar när de ska leka och lägga sin rom. Ynglen stannar sedan i detta vatten till försommaren då de växt tillräckligt för att på egen hand simma ut i sjön.
Det andra stoppet var vid Björka översilningsanläggning som varit aktiv sedan 1800-talet. På den tiden sköttes den sinnrika konstruktionen av tillflöden och utflöden från Björkaån av en ängavattnare som för hand öppnade och stängde kanalerna till ängen så området fick precis lagom med väta och gödning för att ge en bättre vallskörd. Idag kan ängarna även fungera som en översvämningsyta vid höga vattenflöden.
Det tredje stoppet var vid Vombs ängar där man kan se hur Klingavälsån har återmeandrats (från ett rakt dike till en böljande å).
Efter det styrde bussen mot Övedskloster och de många våtmarker som anlagts och anläggs i närområdet. Då entreprenaden var aktiv fick resenärerna stanna ombord på bussen där Christian informerade om planerna för de 1.5 ha våtmarker i den nordvästra viken av Vombsjön som nu anläggs. Intressant att notera att det vid provtagningar av vattnet som rinner ut i sjöns nordvästra vik, har detekterats höga halter av fosfor. Förhoppningen är att de nya våtmarkerna kommer förbättra vattenkvalitén av detta vatten innan det når sjön.
Som ett avslut på dagen fick besökarna titta på en nyligen anlagd fiskväg vid Torpsbäcken som möjliggör för fisk att söka sig upp i Lilla Torpsbäcken för födosök, skydd och lek.
Ystads Allehanda var på plats och gjorde ett reportage: Så ska Vombsjöns vatten bli klarare: Gäddor lockas att leka på översvämmade ängar (ystadsallehanda.se)
Temadagens syfte
Temadagen syftade till att skapa en bättre förståelse om mångfalden av olika vattenvårdande åtgärder som genomförs i vårt landskap runt Vombsjön. Genom studiebesök visade vi skillnaden mellan en gäddvåtmark och en ”vanlig våtmark”, vilka möjligheter som finns för att bredda vatten vid högflöden och hur våtmarker kan rena vattnet innan det når Vombsjön.